Bádogozás

A bádogos munka mint mesterség Magyarországon a 15. századtól van jelen. Bádogos munkák közé tartozott a IXX. században különböző edények készítése a parasztság számára. A XX. század elején a kádak, öblítőszékek készítése is a bádogos tevékenységbe tartozott. Mára azonban a bádogos mesterség szinte teljesen eltűnt az ipari termelés növekedésével, mára a bádogozás jó részt épületbádogosságból áll.

Az épületbádogos olyan bádogalkalmatosságokat állít elő, amelyek az egyes épületszerkezeti elemek csatlakozásánál vízmentességet biztosítanak , pld. párkányzat, ablakkönyöklő, eresz kéményszegély, vápa, stb., illetve a csapadékelvezetést segítik elő ereszcsatorna. Tetőfedésnél a beázás mentességet biztosítja.  Bádogozás közben a mesterek fémlemezekből készítenek épületbádogos szerkezeteket, díszítő elemeket, illetve a tetők bádogos munkák típusait végzik. Elönyös, hogy egy tetőfedő  a  bádogos munkákat is képes elvégezni, mert  bádogos munkák nagy részben függnek a tetőfedők és az ácsok munkájától. Így nem kerülhet sor utólag a szakmák egymásra mutogatására.

A munkám során álló korcosfedést (francia fedést) is alkalmazok. Pl.: műemlék épületeknél kupoláknál, tornyoknál kialakításával.

A lehulló csapadék elvezetésére igény szerint szép kivitelben:
– Rejtett
– Fekvő eresz
– Íves kiképzésű csatornát alkalmazok.

Vállalok épületbádogozást, ereszcsatorna készítést és régi bádog ereszcsatorna felújítást, forrasztást is.